top of page

Over begraven en cremeren

Laatste wilsbeschikking

​

Het lijkt vanzelfsprekend dat je de keuze hebt om te bepalen wat er met je lichaam zal gebeuren nadat je overleden bent.  Toch kan je dat best bij je lokale bestuur vastleggen, zoniet zijn het de nabestaanden die hierover beslissen.  De praktijk wijst echter uit dat deze beslissing niet altijd de keuze is die de overledene bij leven heeft uitgesproken.

​

Wat staat er in deze 'laatste wilsbeschikking'?

​

  • of je begraven of gecremeerd wilt worden

  • de soort uitvaartplechtigheid die je wenst: dit heeft vooral te maken met je levensbeschouwing.  Met andere woorden: "of je een religieuze of levensbeschouwelijke plechtigheid wenst; of u bij crematie wenst dat uw as verstrooid wordt te land
    of te water...  Of u wenst dat uw as begraven wordt in het urnenbos, een urnegraf of colombarium, enz...

  • de gemeente waar u wenst begraven te worden of waar de asbezorging zal plaatsvinden.

  • de melding van een uitvaartcontract indien u dit nodig vindt.

 

Vanzelfsprekend kan deze laatste wilsbeschikking wijzigen .  Bij de aangifte van uw overlijden zal duidelijk worden of u een laatste wilsbeschikking heeft en wat uw wensen zijn. 
Hiervan kan niet van worden afgeweken tenzij via de tussenkomst van de rechtbank.

Begraven

​

België voorziet voor elk van zijn inwoners een graf voor een periode van 10 jaar. 
Dit graf wordt voorzien op de begraafplaats van de gemeente waar de overledene officieel was ingeschreven.
Er kan afgeweken worden van deze laatste rustplaats indien de overledene meer dan 10 jaar in een andere stad of gemeente was ingeschreven. 
Alles hangt af van de plaatselijke regelgeving waarop uw uitvaartondernemer helaas geen invloed heeft.

​

Willen de nabestaanden dat er een graf komt dat langer dan 10 jaar blijft bestaan, dan dient er een concessie worden aangekocht bij de gemeente.  De prijzen hiervan variëren van gemeente tot gemeente.

​

Wil de overledene in zijn 'laatste wilsbeschikking' of de nabestaanden een andere laatste rustplaats dan die in de gemeente waar de overleden was ingeschreven of minstens 10 jaar officieel gewoond heeft, dan kan dit enkel met de goedkeuring van dat gemeentebestuur en de betaling van een door hen opgelegd bedrag.

​

​

Cremeren gebeurt in de meeste gevallen met een crematiekist
die bestaat uit onbehandeld natuurhout.

Bij een traditionele begraving,
wordt de overledene in een sierkist gelegd.


Bekijk hieronder het gamma met meest verkochte kisten.

Cremeren

​

Indien de overledene of de nabestaanden opteren voor crematie, dan zal uw uitvaartondernemer daartoe de nodige stappen ondernemen.

​

Vroeger was het een gewoonte om na de plechtigheid tot crematie over te gaan maar dit is (gelukkig) lang verleden tijd.

​

Vandaag gebeurt de crematie in het Vlaamse landsgedeelte voor 95% in een periode voorafgaand aan de plechtigheid.

​

In het Waalse landsgedeelte wensen kerken echter geen plechtigheid te houden met een urne.  Meestal gebeurt de crematie dan aansluitend aan de plechtigheid.

​

Na de crematie bepaalt de klant wanneer de plechtigheid zal plaatsvinden.  Er is hier geen wettelijke termijn voor opgelegd, maar om de periode van rouw te kunnen inzetten of afsluiten, gebeurt dit meestal binnen de periode van 10 dagen.  

​

Ook voor een begraving is geen wettelijke termijn opgelegd maar u moet weten dat een lichaam altijd in een koelcel dient bewaard te worden en dat zowel ziekenhuizen als uitvaartondernemers u hiervoor een dagprijs zullen aanrekenen.

​

​

Mogelijkheden na crematie

​

Heel belangrijk is de asbestemming van de overledene.  Als hij op voorhand zelf een bestemming heeft gekozen via zijn 'laatste wilsbeschikking', dan is er genoeg duidelijkheid.  In alle andere gevallen zijn het de nabestaanden die hierover beslissen.

​

Wat zijn de mogelijkheden?

​

  • asverstrooiing : de as wordt uitgestrooid op de strooiweide van de begraafplaats.

  • colombarium : de urne wordt in een soort kastje geplaatst op de begraafplaats met aan de buitenkant vermelding van de gegevens van de overledene.

  • urnenveld : de urne wordt in de grond geplaatst met daarop een uniforme steen met de gegevens van de overledene.

  • urnenbos : de urne wordt op een anonieme plaats begraven op een daarvoor voorzien bosachtig terrein op een begraafplaats.

  • thuisbewaring : de urne wordt bij een familielid of bekende thuis bewaard.  Let op!  Hiervoor zullen alle nabestaanden uit de 1ste lijn hun toestemming moeten geven.  Bij thuisbewaring kan de klant een zogenaamde sierurne naar keuze aanschaffen.  Hiervoor verwijzen we u naar de webwinkel elders op deze site.

  • Asverspreiding op zee : samen met de nabestaanden nemen we plaats aan boord van een prachtige tweemaster in Oostende en varen we een heel eind op zee.  Daar wordt de - speciaal daarvoor voorziene zeeurne - te water gelaten.  De duurtijd van deze ceremonie is ongeveer drie uur.

  • Asverspreiding op een rivier : diverse steden voorzien een speciale plaats waar een zoetwaterurne te water kan worden gelaten.

​

Bij elke crematie is het voor familieleden in 1ste lijn mogelijk om een asstaaltje van de overledene te bekomen.  Vraag dit goed op voorhand aan uw uitvaartondernemer.  Dit staaltje kan gebruikt worden voor het vullen van assierraden of een mini-urne.

​

​

Indien u kiest voor een thuisbewaring, dan wordt de officiële urne vaak in een sierurne geplaatst, net zoals op een plechtigheid.

Sierurnes  kan u kiezen via volgende knoppen



Bij een crematie verlangen nabestaanden vaak een aandenken aan de overledene.
Dat kan een mini-urne zijn of een zogenaamd asjuweel.
Ook die kan u vinden via bovenstaande knoppen.
Noteer altijd goed de productreferentie!
bottom of page